Blog

Com dissenyar per a vinil tèxtil?

Un dels problemes principals que em trobo quan les colles em demanen assessorament, és que hi ha molt desconeixement i confusió sobre com funcionen els diferents mètodes d’estampació que hi ha al mercat, i sobretot, encara hi ha més desconeixement sobre quins requisits ha de tenir un disseny per poder-lo estampar, depenent de la tècnica triada.

Si teniu un dissenyador dins la colla, és important que conegui bé la tècnica d’estampació triada per a produir el marxandatge. Si no teniu dissenyador, us recomanem que en busqueu un d’especialitzat en aquest camp, per a estalviar-vos problemes o sobrecostos imprevistos d’última hora.

En aquesta entrada us parlaré de com dissenyar samarretes per a ser estampades en vinil tèxtil:

El vinil tèxtil és un material plàstic que es retalla (i també es pot imprimir) amb un plotter, i després mitjançant una planxa de calor, s’adhereix al teixit. Actualment aquests sistemes tenen molt bona qualitat, però amb el temps el vinil s’acaba quarterant i fent malbé. La durabilitat, però, és tan alta com la serigrafia o la DTG.

  • Superfícies grans, amb poc detall de contorn. Per dissenyar per a vinil cal tenir en compte que les parts del disseny han de ser superfícies grans amb contorns sense massa detall, per a facilitar el retallat de les peces a adherir al teixit.
  • El contorn del tall s’ha de lliurar en un arxiu vectorial. Sempre és recomanable que els arxius siguin vectorials, especialment els que marquen les peces de vinil a tallar.
  • La impressió pot ser a tot color. Sobre un vinil tèxtil de color blanc, es pot imprimir en plotter qualsevol imatge a tot color. Llavors la peca impresa en vinil, es planxa sobre la roba. Els requisits de les imatges a estampar els mateixos que per estampar en DTG.
  • Colors especials: platejats, daurats, fluorescents, textures… Actualment es fabrica una gran gamma de vinils amb colors diversos i acabats especials. Cal tenir en compte totes aquestes opcions a l’hora de crear el teu disseny.

    (Exemple de dues dessuadores personalitzades en vinil negre i daurat)
  • No es pot planxar vinil damunt de les costures de la peca.

Si pertanys a una colla de folkclore o cultura popular (gegants, bestiari, balls populars, diables, castellers…) i voleu fer samarretes per a vendre. Et recomano que et descarreguis gratuïtament la meva guia “Els 10 errors comuns quan es fan samarretes per a vendre”. Us pot ser molt útil!.

Publicacions relacionades