Hola amic/ga,

Desprès de molts mesos sense activitat, avui t’envio mail amb un butlletí important. No sé si a la vostra entitat o colla encara teniu projectes de fer samarretes o marxandatge per a vendre. Suposo que t’hauràs descarregat la meva guia “Els 10 errors comuns quan es fan samarretes per a vendre”, sinó la pots descarregar gratuïtament.

Un dels problemes principals que em trobo quan les colles em demanen assessorament, és que hi ha molt desconeixement i confusió sobre com funcionen els diferents mètodes d’estampació que hi ha al mercat, i sobretot, encara hi ha més desconeixement sobre quins requisits ha de tenir un disseny per poder-lo estampar, depenent de la tècnica triada.

Si teniu un dissenyador dins la colla, és important que conegui bé la tècnica d’estampació triada per a produir el marxandatge. Si no teniu dissenyador, us recomanem que en busqueu un d’especialitzat en aquest camp, per a estalviar-vos problemes o sobrecostos imprevistos d’última hora.

Intentaré fer-vos una miniguia de quins requisits ha de tenir un disseny per a cada tècnica:

DISSENYAR PER SERIGRAFIA

És la tècnica estrella per a estampar samarretes. Serveix per a qualsevol peça tèxtil i molts altres materials com fusta, vidre, cartró, etc. Consisteix en unes planxes de tela tractades amb la imatge que es vol estampar. Cada tela només estampa 1 color. Tot i que es pot arribar a estampar a tot color utilitzant la quadricromia (groc, magenta, cyan i negre), no és el més recomanable, ja que per a aconseguir la mescla de colors, cal utilitzar “trames” de punts de color. Requisits que aconsellem:

  • És preferible lliurar el dibuix en format vectorial. Emprant programes de disseny vectorial com Illustrator, Corel draw o Affinity Designer. Aquests arxius vectorials permeten a l’estampador poder separar bé els colors per poder preparar les planxes per a la impressió.
  • El dibuix ha de tenir uns colors limitats. Tot i que hi ha màquines de fins a 12 colors, la majoria de samarretes s’acostuma a imprimir a 4 colors màxim per no disparar el preu de producció.
  • És preferible que els colors siguin plans. Cal evitar sempre que es pugui les textures, o els degradats de color.
  • Les trames han de ser gruixudes. Es poden arribar a imprimir textures o degradats fets amb “trames” o punts. Això sí, aquestes trames han de ser prou gruixudes perquè la tinta no s’empasti i malbarati el dibuix.
  • Tenir en compte l’ordre d’estampació dels colors. Sempre s’estampen primer els colors més clars, i al damunt els colors més foscos. En les samarretes de color, s’acostuma a estampar una base de color blanc primer, perquè els colors superiors quedin perfectes.
  • Els contorns dels colors superposats, han de ser més gruixuts. Això es coneix com a “trapping”, i es fa perquè els colors superiors tapin bé i encaixin amb colors que prèviament s’han estampat a sota. D’aquesta manera la composició queda bé i no es produeixen contorns inesperats.
  • Es pot jugar amb la sobreposició de colors. Les tintes de serigrafia no són opaques. Generalment els colors més clars són més transparents que els foscos. Si sobreposes color groc i color magenta, et sortirà color vermell. Un bon disseny per a serigrafia contempla poder jugar amb això.
  • Tenir en compte que la mida del dibuix càpiga a totes les talles. No queda igual el dibuix per una samarreta infantil, que per a una d’adult. Les planxes tenen la mateixa mida, i si fem el disseny massa gran, no hi cabrà a les mides més petites. Cal trobar la mida que vagi millor a totes les mides. A vegades es poden fer 2 jocs de planxes, una per a infants i l’altra per adults. Però això duplica el preu de posada en màquina, i només es fa en tiratges grans, almenys 300-500 unitats.
  • No es pot imprimir damunt de les costures. Cal limitar-se a la mida de la planxa. Normalment la planxa acostuma a medir uns 35 x 45 cm, i el dibuix a estampar ha d’estar dins aquesta mida. Això implica que no es pot estampar en la costura lateral, ni tampoc fer arribar el dibuix fins als límits de la peça. Per a poder estampar tota la peça sencera, es pot triar la tècnica de “sublimació full print”.